Gespreksmodel voor functioneringsgesprek

Gespreksmodel Functioneringsgesprek - DoelDoel

Doel van het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek is een tweezijdig gesprek waarin wordt gesproken over (structurele) punten betreffende de uitvoering en beleving van de werkzaamheden. Deze punten staan niet op zichzelf, maar zijn gerelateerd aan de individuele doelstellingen van de medewerker. Iedere periode, bijv. een jaar, begint veelal met het formuleren van doelstellingen. Tijdens de functioneringsgesprekken (of voortgangsgesprekken) kijken de medewerker en de leidinggevende samen naar de stand van zaken. In veel gevallen wordt gehele periode uiteindelijk afgesloten met een beoordelingsgesprek door de leidinggevende. 

Doelstellingen binnen het functioneringsgesprek zijn: 

  • voortdurend duidelijkheid in de wederzijdse verwachtingen
  • continu verbeteren van het functioneren van de medewerker
  • de medewerker laten ontplooien in huidige (toekomstige) functie
  • de haalbaarheid van de doelstellingen bewaken 

Het functioneringsgesprek is een regelmatig terugkerend item tussen medewerker en leidinggevende. In principe geeft de leidinggevende de regelmaat daarvan aan. Indien de relatie tussen beiden goed is, bestaan er bij de medewerker geen bezwaren om met het eigen functioneren te spreken. De leidinggevende speelt immers een rol bij het scheppen van de juiste voorwaarden om de individuele doelstellingen te behalen.

Vind je het belangrijk dat alle medewerkers constant op de hoogte zijn van de wederzijdse verwachtingen? Kijk dan eens bij onze training Functionerings- en Beoordelingsgesprekken voeren of bij de training Situationeel Leidinggeven.

Alle trainingen kunnen zowel individueel als maatwerk in-company verzorgd worden.

Gespreksmodel Functioneringsgesprek - DefinitieDefinitie
Gespreksmodel Functioneringsgesprek - AanpakAanpak
Gespreksmodel Functioneringsgesprek - ModelModel
Gespreksmodel Functioneringsgesprek - TipsTips