Gespreksmodel voor planningsgesprek

Gespreksmodel Planningsgesprek - DoelDoel

Doel van het planningsgesprek

Doelstelling is helderheid verschaffen in de wederzijdse toekomstige verwachtingen tussen leidinggevende en medewerker. In het planningsgesprek wordt een soort ‘contract’ gesloten voor de komende periode (cyclus). De rol van de leidinggevende is meer die van ondernemer dan van direct leidinggevende. Meer exploreren dan dirigeren.

E = K x A

E = K x A (Effectiviteit van een doelstelling/opdracht is afhankelijk van de Kwaliteit en mate van Acceptatie door de ander). Opleggen is vaak een slechte manier van afspraken maken / doelen stellen.

Ieder mens heeft zaken die hem of haar van nature wel of niet (minder) liggen. Sluit met het stellen van doelen c.q. maken van afspraken aan bij de behoefte en leerstijl van de betreffende medewerker. Stel dat de betreffende medewerker een 2 scoort op taak A en een 7 op taak B, dan is het wellicht verstandiger om taak A aan een andere medewerker te delegeren en de betreffende medewerker uit te dagen om die 7 voor taak B te ontwikkelen naar een 8 of hoger. Kijk als leidinggevende ook naar het geheel (alle medewerkers) en leg je niet te veel vast op bestaande functieprofielen. Hoe kun je iemand het best motiveren?

Het planningsgesprek (startgesprek) maakt onderdeel uit van de gesprekscyclus:

... Startgesprek > Voortgangsgesprek > Beoordeling (al dan niet met Beloning) > Startgesprek > Voortgangsgesprek > etc.

Wil je voortaan niet meer opzien tegen het voeren van planningsgesprekken en de eventueel daarbij horende beoordelingen?
Kijk dan eens bij onze training Situationeel Leidinggeven of bij de training Functionerings- en Beoordelingsgesprekken voeren.

Alle trainingen kunnen zowel individueel als maatwerk in-company verzorgd worden.

Gespreksmodel Planningsgesprek - DefinitieDefinitie
Gespreksmodel Planningsgesprek - AanpakAanpak
Gespreksmodel Planningsgesprek - ModelModel
Gespreksmodel Planningsgesprek - TipsTips